Binalar şehirlerde en temel yaşam alanlarını oluşturuyor. Kimi zaman bir iki kimi zaman onlarca daireye ev sahipliği yapan binalar yüzlerce kişiye mesken oluyor. Bu yüzden de hem can hem de mal güvenliği için en temel kıstas, binaların sağlıklı olması geliyor.

Fakat binalar yaşına bağlı olarak ve ustalık hatası kaynaklı olarak zamanla yıpranır. Özellikle kolanlarında, kirişlerinde meydana gelen yıpranmalar, binanın depreme dayanıksız hale gelmesine neden olur. Bu durumda yapılması gereken bina güçlendirme uygulamasıdır. Bina güçlendirme, profesyonellik gerektiren bir iştir ve aynı zamanda maddi bir kaynağa ihtiyaç vardır.

Bina güçlendirme uygulamaları, bazı binalar için aciliyet arz eder. Aslında bütün hasarlı binalarda vakit kaybetmeden güçlendirme çalışması yapılmalıdır.

Çünkü bir depremin ne zaman meydana geleceğini kestirmek imkansızdır ve ertelemeler, telafisi mümkün olmayan sorunlar doğurabilir. İşte bu noktada bina güçlendirme için maddi desteğe ihtiyaç duyanlara kredi imkânı sağlanıyor.

Bina güçlendirme kredisi, kentsel dönüşüm projeleri özel hesabından verilecek olan kentsel dönüşüm uygulanacak alanların dışında kalıp güçlendirme imkanına sahip yapılara verilecek kredilerdir.

Bina Güçlendirme Kararı Nasıl Alınır?

Bina güçlendirme kararının nasıl alınacağına dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklama yapmıştır. Buna göre 6306 sayısı kanunda güçlendirmesi yapılacağı teknik olarak tespit edilen yapıların güçlendirilebileceğinden bahsedilmiştir.

Güçlendirme kararının kat maliklerinin ne kadarının oyu ile alınması gerektiği konusunda ise net bir hüküm bulunmuyor. Bu yüzden de 634 Sayılı Kat Mülkiyet Kanununa göre hareket etmek gerekir. Bu kanunun 19. Maddesine göre ise bir binada güçlendirme yapılabilmesi için ya bütün kat maliklerinin 5/4’ünün yazılı rızası olmalı ya da mahkeme tarafından binada güçlendirme yapılması gerektiğine dair kesinleşmiş mahkeme kararı bulunmalıdır.

Bina Güçlendirme Kredisi Üst Limiti ve Faiz Desteği

Bina güçlendirme kredileri anlaşmalı bankalar tarafından veriliyor ve bakanlıkça detayları belirlenmiş bulunuyor. Buna göre kredinin türü; Güçlendirme kedisi, faiz desteği oranı; %4, azami ödemesiz dönem; 2 yıl, azami vade; 10 yıl, hak sahipliği bazında destek verilecek kredi üst limiti 50.000 TL’dir.

İstanbul’da yaşanan deprem sonrası yapıların güvenliği bir kez daha gündeme geldi. Bunun akabinde de güçlendirme düzenlemeleri ile imar planı uyumsuzluklarının büyük kısmının da giderileceği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerince açıklandı.

Buna göre imarla alakalı birtakım mecburiyetler ortadan kaldırılacak. Örneğin altı katlı bir binanız var. Binanızı güçlendirmek istiyorsunuz. Projelerinizi hazırladınız. Fakat belediyeye gittiğinizde bina ruhsatınızın dört kata düşmüş olduğu ve iki katı yıkmanız gerektiği şeklinde bir cevap aldınız.

Bakanlık yaptığı düzenlemeyle bu tür durumları ortadan kaldırıyor. Önünü açarak güçlendirmeyi ruhsata tabi kılıyor. Siz de yeterliliğe sahip firmalar tarafından projelerinizi hazırlatıyor ve inşaatını yüklenecek firmaya veriyorsunuz. Parasını ödeyip güçlendirme işlemlerini yaptırıyorsunuz.

Bina Güçlendirme Kredisi Alabilme Şartları

Bakanlık, binasını güçlendirmek isteyenlere hane başına 50 bin liraya kadar faiz desteği verecek. Alınacak krediler 10 yıl içinde geri ödenecek. Bakanlık bütün bu düzenlemeleri yaparken elbette şartlar da koyuyor.

Mesela mülkiyetle alakalı bir sorun varsa buna izin vermiyor. Eğer başkasının arsası üzerine bir bina yaptırmış iseniz ya da binanızın bir kısmı başkasının tapu sınırları içerisine girmişse güçlendirmeye de güçlendirme kredilerine de izin verilmiyor. Dolayısıyla arsanızın ilave metrekare kazanmasına kesinlikle taviz vermiyor.

Bakanlığın bina güçlendirme kredisi ve bina güçlendirmeye dair kolaylıklar sağlamasının amacı, muhtemel bir depremi en az hasarla atlatmak. Çünkü bina güçlendirme uygulamaları adeta yeni baştan bir bina yapılıyormuş gibi olur.

Farklı yöntemler ve tekniker uygulanır. Firmamız bina gücendirme çalışmalarında mantolama ve gömlek geçirme, kanat ekleme, yeni ve eski betonların kaynaştırılması, kolon mantolama, çelik mantolama, betonarme mantolama, epoksi enfeksiyon gibi çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu yöntemlerin nasıl ve nerede kullanılacağı tamamen uzman ekiplerimizin incelemeleri sonunda netleştiriliyor.

Örneğin betonarme yapılarda güçlendirme uygulanırken beton, çelik, karbon fiber gibi malzemelerden yararlanılıyor.

Yine bu malzemelerin de kendilerine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Eski bir betonarme sistem içinde çelik ile kolon güçlendirme son derece avantajlı olurken eski bir betonun üzerini kaliteli bir betonla kaplama hiç de sağlıklı olmuyor. Çünkü ana gövdeyi tamir etmedikten sonra yüzeyde yapılan sadece makyaj görevi görmüş oluyor.

Karbon fiber uygulamalarıyla bina güçlendirme ise bina güçlendirme yönetmeliğine göre onaylanarak yapılan işlemleridir. Karbon fiber, karbon ile reçine karışımı elyaf bir malzemedir ve kolonlara sarılarak çelik ile eşit oranda bir güçlendirme sağlanır.

Bina güçlendirme yöntemleri arasında da en kısa sürede uygulanabilen yöntemdir. Filiz ekimi, diğer adıyla duvar ekimi diğer yöntemlere göre daha uygun fiyatlıdır. Demirden ve çelikten örülerek oluşturulan bir yapı güçlendirme sistemidir ve duvar ekimi işleminden sonra beton delme, mantolama, beton kesme, iç ve diş cephe güçlendirme işlemleri daha rahat yapılır.

Bina Güçlendirme Kredisinden Kimler Yararlanabilir?

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında bina güçlendirme kredisinden konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahipleri, riskli yapılarda en az bir yıldır oturan kiracı ya da sınırlı ayni hak sahipleri, konutu riskli yapı olarak tespit edilip farklı bir konut almak isteyen malikler yararlanabiliyor. Faiz destekli konut kredileri için azami vade 10 yıl iken bireysel işyerleri için 7 yıldır.