Deprem riskine karşı güçlendirme yapmak oldukça önemli bir konudur. Ülkemiz deprem kuşağında yer aldığından binaların sağlam olması oldukça önem arz eden bir konudur. Şimdilerde devletin bu konuyla alakalı çıkardığı yasalar vatandaşlar için kurtarıcı niteliktedir.

Firmamız tüm yasal koşulları göz önüne alarak buna göre bir yol haritası hazırlar. Ardından da bina güçlendirme işlemlerine başlanır. Tüm prosedürler yasal koşullara uygundur. Böylece sorunlar ortadan kalkar.

Ülkemizde yapılan binaların inların çoğu sağlam bir zemin üzerine yapılmamıştır. Bir de üstüne kalitesiz malzemeler kullanılmasıyla binalar genelde dayanıksızdır. Tabi bu binalar de çok kalmadan çöker. Daha az maliyet ile çok para kazanmayı hedefleyen kişiler yüzünden bu tür sorunlar oluşmaktadır. İnsan hayatı tehlikeye atılmamalıdır. Bina güçlendirme işlemleri ile deprem, rüzgar ve bunlar gibi durumlara karşı binanın dayanıklılığına adına müdahaleler yapılır.

Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Bina güçlendirme nasıl yapılır? sorusunun cevabını ilgili bağlantıda detaylı şekilde anlatmıştık. Bunun yanında bina güçlendirme aşamaları nı incelemiştik.

Deprem gibi doğal afetlere karşı önceden önlem almak gerekir. Bunun en önemli adımı da bina güçlendirmedir. Ülkemizde bina yapımında kalitesiz malzeme kullanılması ve binanın eski olması nedeniyle binalar sağlam değildir. Üstelik deprem kuşağında olduğundan bu artık bir risk halini almıştır. Bu nedenle bina inşasında tüm yasal koşullara dikkat etmek gerekir. Ayrıca sağlam bir proje ve kaliteli malzemeler kullanılması da esastır.

Güçlendirme yapılması gereken binaların başında tarihi yapılar gelir. Yani yıkıldığı takdirde aynısının yapılması olmadığı yapıların yeniden düzenlenmesi gerekir. Tarihi yapılardan güçlendirme maliyeti önemli değildir. Ama güçlendirme maliyetinin önemli olduğu yapıların başında konut, mağaza ca ofis gibi alanlar gelir. Direkt olarak yaşamımızı sürdürdüğümüz bu alanların daima güvenli ve sağlam olması gerekir.

Güçlendirme projesinde atılacak adımlar çok önemlidir. Bu nedenle sağlıklı bir değerlendirme yapılmalıdır. Güvenilir bir firmadan destek alarak daha güvenli bir yapıya sahip olabilirsiniz. Firmamız bina güçlendirme yapımında yasal tüm prosedürlere uygun olarak hareket eder.

Öncelikle bina güçlendirme projesi hazırlanır. Bu raporun içerisinde zemin grubu ve emniyet gerilme yer alır. Güçlendirme bünyesinde yapılardaki paslı demirler ve beton kesitlerindeki azalma revizyon edilir. Beton dökülmesi güçlendirme çalışmasına en çok neden olan şeydir.

Bunun hemen onarılması gerekir. Onarımdan önce dökülen kısımlar çıkarılır. Pasların temizliğine dikkat edilir. Güçlendirme bünyesinde eklenen donatılarak kuruması beklenir. Kuruduktan sonra çimento eklenip yüzeye sürülür. Sonrasında gerekli olan bölgelere tamir harcı püskürtülür. Tüm bu işlemler bittikten sonra düzeltme işlemleri yapılır.

Binaların özelliklerine bağlı olarak güçlendirme yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Kanat ekleme
  • Mantolama veya gömlek geçirme
  • Kolon mantolama
  • Yeni ve eski betonları kaynaştırma
  • Çelik mantolama
  • Betonarme mantolama
  • Epoksi enjeksiyonu

Firmamız binanın tüm özelliklerini göz önüne alarak uygun güçlendirme yöntemini seçerek sizlere alternatifler sunar. Hazırladığımız projeler yasal koşullara uygundur. Deprem risk raporu baz alınarak hazırlık yapılır. Böylece sorunlar ortadan kalkar.

Bina Güçlendirme Ruhsatı Nasıl Alınır?

Her yapının deprem ya da çeşitli darbeler karşısında gösterdiği direnç farklıdır. Düşük maliyeti nedeniyle en yaygın kullanılan yöntem betornamedir. Yapının statik durumuna göre çelik kuvvetlendirme yöntemi yapılır. Karbon lifi polimer uygulaması da eski yapılar için kullanılan yöntemdir.

Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşa tek kişinin tapusu ile müracaat edilerek kentsel dönüşüm kapsamında ‘Bina Deprem Raporu’ almak gerekir. Sonrasında bu yetkili kuruluş her şeyi yönetir. Teknik ekipler müracaatın ardından binayı inceler. Çalışmalar sonucunda da risk analiz raporunu hazırlar. Risk raporundaki sonuçlara bağlı olarak  güçlendirme yapılır. Yetkilendirilmiş olan kuruluş, risk raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne sunar. Rapora bakılarak Bakanlığa talepte bulunulur. Binanın güçlendirilmesi için projeler hazırlanır. Belediyeden ruhsat alınır. Son olarak yetkili kuruluş ve bakanlık bina güçlendirme için sözleşme yapar. Çalışmalar başlar.

Firmamız uzun yıllardır bina güçlendirme işlemlerini yürütmektedir. Bakanlık onaylı raporlarla birlikte yol haritası izlenir. Ülkemiz deprem kuşağında yer almasından dolayı binaların sağlam olması şarttır. Sağlam olması da kaliteli malzemeler ve inşaya bağlıdır. Firmamız mevcut prosedürleriyle sizlerden tam not almayı başarıyor.

Devletten Kentsel Dönüşümde Tam Destek

Bina için hazırlanan risk raporunda Bakanlık tarafından onaylanması süresi 10 gündür. Bu süre içerisinde binanızın riskli olduğu onaylanırsa tapuda şerhi düşünülüp bina kat maliklerine bu konuda bakanlıkça tebligat yapılır. Sorasında 15 gün içerisinde hazırlanmış Deprem Risk Raporuna itiraz hakkı vardır. Uzman kişilerin oluşturduğu grupta itiraz değerlendirilir. Eğer binanın riskli olduğuna karar verilirse bina yenilenir.

Binanın risk tespitinin yaptırılması için bir çoğunluğa gerek yoktur. Kat maliklerinden bir kişinin başvurması dahi yeterlidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans almış ve bu alanda yetkilendirilmiş kurumlar tarafından risk tespiti yapılır.

Tespit sonucunda bina söz konusu yapı mecburen yıkım sürecine girer. Ev sahipleri yıkımı durdurmak istiyorsa buna 15 gün içerisinde itiraz edebilir. Eğer binanın riskli olduğu kabul edilirse 60 gün içinde yıkımı yapılır. Tüm bu durumlar sonucunda en son artık binanın yıkımı yasal prosedürlere uygun şekilde yapılır.

Firmamız bina inşası ve güçlendirilmesi gibi tüm konularda sizlere güvenilir sonuçlar sunar. Özellikle yasal koşullar baz alınması esastır. Firmamız sağlam şekilde bina güçlendirmesi yapar. Sizlerle birlikte hazırlanan projeye göre tüm ihtiyaçlar karşılanır. Bizimle iletişime geçerek tüm bu konular hakkında daha net bilgiler edinmeniz mümkündür.